"Halloumi" yra tradicinis Kipro salos sūris. Tai pusiau kietas, nebrandintas sūris, kurio lydymosi temperatūra yra aukšta, todėl jį galima lengvai kepti arba kepti ant grotelių. Papouis Halloumi sūris yra autentiškas halloumi, gaminamas tik iš avies ir ožkos pieno, o jo turinyje, kaip ir buvo tradiciškai, yra būdinga mėta. Tai skanu ir puikiai tinkantis kiekvienam halloumi receptui.
Halloumi buvo gaminamas ir gaminamas Kipre nuo seno. Pirmoji nuoroda į halloumi buvo parašyta Doge Leonardo Donna (1556 m.) dokumente Venecijos okupacijos metais, o 1738 m. keliautojas / rašytojas Richardas Pococke teigia, kad halloumi garsėja visame Levante. Nuo tada halloumi buvo pagrindinis Kipro piliečių mitybos ingredientas. Jis buvo gaminamas daugumoje namų, ūkininkų ar paprastų sūrinių avidėse, praktiškai tik iš ožkų ir avių pieno. Galų gale, tai buvo būdas išsaugoti pieną. Kipro augintojai naudojo halloumi kaip baltymų šaltinį, o daugelyje jo kaimų visa bendruomenė susibūrė ir kūrė kooperatyvus, kad galėtų gaminti geresnį ir daugiau halloumi. Receptai skyrėsi kiekviename kaime, kiekvienas turėjo savo unikalias technologijas ir slaptus ingredientus. Halloumi tapo toks svarbus kaimų gyvenimui, kad net kelios šeimos XIX amžiuje turėjo tokias pavardes kaip: "Halloumas", "Hallouma", "Halloumakis", "Halloumis". Famagustos Pyrgos kaime yra „Halloumaes“ vietovė. Halloumi yra ne tik Kipro produktas, bet ir šios vietos kultūros paveldo dalis, nes jo paruošimas yra tiesiogiai susijęs su tradiciniu kaimo gyvenimu ir socialiniu solidarumu, būdingu net ir šiandien Kipro kaimams.
Puikia tinka graikiškose salotose, mezzo lėkštėje su šaltais gabalėliais ir alyvuogėmis, pitos duona ir padažais, ant grotelių keptomis krevetėmis, citrinų ir granatų kuskusu ir skrudintomis daržovės. Išbandykite sūrio pyraguose, omletuose, užkandžiuose, sutarkuoką ant spagečių arba keptą ant grotelių.
GėrimaiRekomenduojama su Sauvignon Blanc arba Chenin Blanc. Jei labiau patinka raudonasis vynas, puikiai tiks lengvesnis stilius, pvz., Beaujolais ar Pinot Noir. Šių vynų vaisiškumas papildys sūrio skonį. Jei norite išbandyti ką nors šiek tiek kitokio, putojantis vynas, pvz., Prosecco ar Cava, yra puikus pasirinkimas. Burbuliukai padės atgaivinti gomurį tarp sūrio kąsnių.